loading

Borstel/Bloedvaten

Year

June 07, 2021

Mijn nieuwe werk dat nu te zien is in Galerie Noord te Groningen vond zijn oorsprong in 2018 tijdens mijn artist residence bij Zaratan te Lissabon.
Voor de expositie ‘New Biodiversity’  verzamelde ik plastic afval in de straten en op de stranden van Lissabon. 
Toen ik de borstel met rode en blauwe haren op het strand van de Tejo in Barreiro vond wist ik niet of ik deze ook daadwerkelijk zou gaan gebruiken. Want maar 80 tot 90 procent van het verzamelde plastic afval gebruik ik uiteindelijk niet.
Tijdens mijn verblijf in Lissabon deelde ik vrijwel dagelijks updates via Instagram stories. Vriendin en collega Daan Knirim merkte op dat de borstelharen haar deden denken aan bloedvaten (rood=zuurstofrijk bloed, blauw=zuurstofarm bloed).
Goed plan dacht ik gelijk, om iets met bloedvaten te doen voor de expositie, ik had namelijk al een serie skeletten en iets met een bloedvatenstelsel zou daar goed bij passen. 
Samen met de verzameling transparante taart verpakkingen ontstonden 3 nieuwe werken.
Een ander werk met bloedvaten ontstond uit de voetjes van plastic wijnglazen die ik na een opening van een expositie in het MUHNAC had verzameld.
De kelken hadden hun bestemming al gevonden als stolpjes van kleine beestjes. De stapel voeten stonden opgestapeld op tafel te wachten tot hun bestemming en deden mij denken aan ruggenwervels. 
Dit werk inspireerde mij tot het werk dat nu in Groningen is te zien.
Deze ruggenwervel bestaat nu uit een strip (bouwafval) die ik van mijn zus kreeg voor mijn vertrek naar Lissabon. Het lag dus al een tijdje te wachten in mijn atelier.