loading

Traditie

Year

December 19, 2019

Traditie

Toen ik op 1 januari 2001 de eerste vuurwerk punten van de straat raapte kon ik niet vermoeden dat het een traditie zou worden. Terwijl even verderop duizenden mensen zich klaar maakten voor de traditionele nieuwjaars duik in Scheveningen liep ik met mijn kleine dochters een blokje om en raapte de eerste oranje punten van de straat. Nog steeds maak ik op nieuwjaarsdag een ommetje door de wijk, tegenwoordig in Wateringse Veld. Weer of geen weer met een plastic tas in de hand want de jaszakken zijn al lang niet groot genoeg meer. Ieder jaar min of meer hetzelfde rondje, ik weet in welke straten het het meeste te vinden valt. Naast die bekende oranje punten kom ik om de zoveel jaar weer wat nieuws tegen. Afgelopen jaarswisseling waren daar ineens de plastic statieven voor vuurpijlen. Langer geleden lagen her en der 'frtituur mandjes' in de straten en jawel een heus carbidkanon verscheen bij ons in de wijk, gewoon in een smal straatje tussen de geparkeerde auto's. 

Vuurwerk, ik ben er absoluut geen fan van en zou het zeker niet betreuren als het niet meer door particulieren mag worden afgestoken. Want tijdens mijn wandeling tref ik ook geëxplodeerde en/of verbrande: ramen, bomen, prullenbakken, containers, verkeersborden, elektrische laadpalen, tuin meubilair, fietsen, tja wat eigenlijk niet. En dan heb ik het nog niet eens over de zware luchtverontreiniging in de voorgaande nacht en de zware metalen in de bodem en het water.

 

Dit jaar ben ik trouwens niet de enige die vuurwerkafval raapt. In kader van actie #knetterbal rapen momenteel in heel Nederland mensen de schillen van de knetterballen van de straat. Het zijn ronde balletjes die als ze zijn aangestoken uit elkaar spatten. De eerste vond ik 31 oktober dit jaar, want het is geen 'echt' vuurwerk daardoor het gehele jaar te koop.
De actie, van de Plastic Soup Surfer en Zwerfienator is enorm succesvol, diverse winkels haalden de knetterballen al uit de schappen.

Meer over de actie #knetterbal lees je hier 
Wil je knetterballen bij mij inleveren neem dan even contact op via de mail.