loading

Collection Aarhus C

Discipline

Nieuwe Biodiversiteit

Year

2017

Client

Deel op Social MediaLive Website

Op uitnodiging van de curatoren Pam Grombacher, Sasha Rose Richter en Nana Bendix Hansen maakte ik een site specific kunstwerk voor de expositie 'Rethinking Matter'

Inspiratie
Tijdens de heenreis heb ik, ter inspiratie, in Kopenhagen een bezoek gebracht aan het Natuurhistorisch Museum. Daar werd ik aangenaam verrast door het Wormianum uit 1654, de collectie van Ole Worm, een rariteiten kabinet, de voorloper van het Natuurhistorisch museum.
Wat mij in deze expositie aansprak zijn de verschillende wijzen van presenteren van de verzameling objecten uit de natuur. Van zakelijk abstract tot decoratief. In de tijd dat dit mini museum werd gebouwd waren er veel aannames over gevonden voorwerpen in de natuur waar de meest fantasievolle beschrijvingen bij stonden (zo zouden fossiele haaientanden de tong van een slang of draak zijn).
Tijdens mijn verblijf in Aarhus bezocht ik ook daar het Natuurhistorisch museum om hun verschillende exposities te bekijken.

 

Uitwerking
Het oorspronkelijke idee 'een stad/landschap van plastic afval te bouwen' veranderde door mijn bezoek aan het Wormianum, het gesprek met de curatoren van 'Rethinking Matter', de expositie ruimte en mijn plastic vondsten die ik tijdens mijn vele fietstochten in de stad verzamelde.
Bij mijn eerste bezoek aan de expositie ruimte viel mijn oog op een betonnen wand van 4,50 meter hoog, in de lengte opgedeeld in stukken van 2,50 meter breed. Dat leek mij een uitgelezen plek voor mijn bijdrage.
Dagelijks fietse ik langs de ontelbare bouwplaatsen in de binnenstad die waren afgezet met oranje plastic paaltjes. Als het ware markeerden deze paaltjes het gebied waar ik de nieuwe biodiversiteit aantrof. Zoals een paleontholoog in zijn met paaltjes afgezette vindplaats voorzichtig zoekt naar botten, struinde ik tussen deze paaltjes op zoek naar plastic afval.
Aarhus was, tijdens mijn bezoek één grote bouwput. Inwoners van Aarhus verbaasden zich ook over de vele bouwactiviteiten in de stad. Het leek een ware race tegen de klok om de Culturele Hoofdstad op tijd klaar te krijgen.
Het plastic afval verzamelde ik op mijn atelier, maakte het schoon en rangschikte het, samen met het al ingezamelde plastic door inwoners van Aarhus, op kleur. Verschillende vormen en structuren voegde ik samen en zo ontstond de nieuwe biodiversiteit.
Deze collectie moest gepresenteerd worden vergelijkbaar met natuurhistorische collecties, zorgvuldig gerangschikt op soort, ondersoort en ontwikkeling. Vorm en kleur waren daarbij het belangrijkste uitgangspunt.
Het zou zo maar een prehistosrische collectie kunnen zijn uit de tijd dat Aarhus nog onder de zeespiegel lag en deze zeewezens als fossielen bovenkomen op de plekken waar nu bouwactiviteiten plaatsvinden.
Het plastic is overal en overleeft ons.

Afmeting kunstwerk 6 elementen, lengte 2.50 – breedte 0.50 – diepte 0.07 meter 

Dit project kwam tot stand met financiële bijdrage van Danish Art Foundation, Stichting Stokroos en Stroom Den Haag
Lees meer
subsidie aanvraag traject
Cultuurpers
Rethinking Matter-blog