loading

Carolien Adriaansche

Discipline

Overige

Year

Client

Deel op Social MediaLive Website

Als beeldend kunstenaar werk ik voornamelijk met plastic afval. Dit afval vormt de basis van mijn werk.
We leven in een plastic wereld, we gebruiken plastic te pas en te onpas en we betalen met plastic. Het verzamelen en vervolgens selecteren van plastic afval op vorm, kleur en maat is een wezenlijk onderdeel van mijn werkzaamheden. Dat betekent dat het voor mij noodzakelijk is om een grote voorraad afval op mijn atelier te verzamelen, daarbij geholpen door familie, vrienden, collega's en relaties. Met gemak kun je mij een afvalverwerkings bedrijf noemen.

 

Geïnspireerd door de collecties in diverse Natuurhistorische musea zoals Het Natuurhistorisch in Rotterdam, American Museum of Natural History in New York en het MUHNAC in Lissabon, creëer ik uit afval, dat één van de oorzaken is van de afname van de biodiversiteit, collecties met 'nieuwe' door mij toegekende biodiversiteiten. Deze collecties worden op soort en ondersoort gerangschikt en voorzien van een fictieve Latijnse naam. Zo bestaat mijn teken collectie, in 2015 geëxposeerd in Het Natuurhistorisch in Rotterdam, ondermeer uit de volgende 'species': Lumenbulbus iocus en Lumenbulbus nix.

Naast deze collecties gebruik ik het plastic afval om landschappen en steden te vervaardigen. Ook hier zijn de vorm, de kleur, de structuur en de ordening het uitgangspunt van mijn creaties.

 

Na mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie als theater vormgever ontwikkel ik sinds 2005, na deelname aan de opleiding Beroepskunstnaar In de Klas (BIK) recycle-workshops onder de naam De Afvaljuf. 

Behalve standaard workshops bied ik projecten, leskisten en workshops op maat voor scholen, culturele instellingen en het bedrijfsleven.

 

In mijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar en De Afvaljuf verbind ik cultuur met duurzaamheid.

Hergebruik en daarmee recycling, upcycling en mixeddesign zijn derhalve mijn inhoudelijke uitgangspunten. Gevolg van deze activiteiten is dat ik ben gevraagd om deel te nemen aan onderscheidende projecten in opdracht van Ja Natuurlijk (GEM 2013), het Van Gogh Museum, Naturalis Biodiversity Center, Greenpeace en het Amsterdam Light Festival.